onsdag 15 september 2010

Rosa Centifolia Major…

…även kallad Mormorsrosen..

IMG_3956

Den 6/7 i år hade POM Rosinventering på vackra Julita Gård vid Öljarens strand.

Vi bor på andra sidan sjön, endast några kilometer därifrån, så det kändes som en kul utflykt att göra… På vår gård finns en ros som påstås härstamma från ett säteri i närheten..

IMG_3966aForsbyrosen

Vi tog med oss en kvist för bedömning..

IMG_3959

Det visade sig vara en Centifolia ros, förmodligen den allra första sorten som togs in, Major..  

Vi fick lämna kvar vår ros hos en uppspelt rosinventerare, med löftet att  komma o besöka oss nästa sommar för att fastslå om det verkligen är denna ros. Han kände till Forsbyrosen men hade inte funnit någon på säteriet. 

Till saken hör att jag flyttade den här rosen i höstas. Den klarade sig bra men hade inte växt sig så stor än..så det var inte så lätt att se om det var rätt ros.. Tur att jag inte visste att det var en så ovanlig “lady” när jag höll på, för det var den första ros jag planterat om!!!

IMG_3963a

På Forsby finns tydligen inte moderrosen kvar… Kanske är vår “donna” den enda som finns av Forsbyrosen? På vår gård har rosen förmodligen växt sedan runt 1857.. 

OM det är Major, så kommer POM att vilja ha ett skott för att provodla och kanske även bevara i genbank… Om detta kan ni läsa på POM´s sida!

IMG_3964

Gissa om vi var glada att vi åkte dit med en kvist! Roligt om det är så som historien förtäljer, i så fall ska jag se till att det blir nedskrivet i gårdens papper..

***

Tack ni goa som tittar in här! Å Tack ni som skriver ett par rader!

Jag blir så glad!!!

En Stor Kram till Er!

Kram! Iréne

6 kommentarer:

Therese sa...

Hej vännen! Vilken underbar raritet du har, så spännande, den får du verkligen vara rädd om! Den är ju vacker så det gör ont...
Å ett jätte grattis till Zappa och hussen för lyckat VP :-D Antar det är i klass med min lycka över att Bus fungerar i skogen, dessvärre måste vi till veterinär i dag för att se till tassen, bara jagfår tag på en veterinär *morr* KRAMAR i massor till goa dig! <3

Lilla Kullan ♥ sa...

Härligt med rosor. Kram till dig min goa gumma.:-)
Stina

Therese sa...

Tack rara du för omtanken! Nu känns det bättre då vi strax ska åka i väg å låta någon kunnig se på tassen. Kramar!!!

Angels & Roses sa...

Hallå där kära vän! Som du ser har jag fortfarande inte tid att sitta här. Jag är så stressad. Man kan inte göra det man vill. Blir lite fel här och där som man får rätta i efterhand om det är inte kul. Hoppas du mår bra? Önskar att jag snart kan vara tillbaka hos er. Man missar så mycket. Tack för den så goa kommentaren. Har du fått upp din väggbild? jag har en likadan i mitt kök men det kanske du har sett? Hörs snart kram

Viola sa...

Så himla roligt, förstår att du är glad över denna skönhet och ett stort grattis till den duktige vallhunden, ge en klapp från mig och Otto, kramen

Maleviks Rosenträdgård sa...

Oh My Goodness.... :)
Så vacker.....
Me Like :)
Håkan